ultrasoon reinigers

UltraTecno industriële ultrasoon reinigers

Download hier onze brochure

FijnTechniek Fijnaart is importeur voor de Benelux van het Spaanse merk UltraTecno en levert standaard single-stage ultrasoon reinigers van 100 – 4.500 liter waterinhoud, maar ook custom made modellen zowel single als multi-stage tot 12.000 liter. Indien gewenst kunnen alle ultrasoon reinigers worden voorzien van een volledig geautomatiseerd laad- en lossysteem.
Een van onze bestsellers is de Ultratecno ACM-650E Ultrasoon reiniger. Deze machine is ideaal voor industriële toepassingen  zoals de kunststof verwerkende industrie, motorrevisie werkplaatsen en nog veel meer. In combinatie met de juiste chemicaliën is het mogelijk om metalen delen te ontlakken. Daarnaast is het mogelijk om zware verontreiniging en aanslag te verwijderen en zijn onze ultrasoon reinigers hiervoor een perfecte oplossing.

De UltraTecno ultrasoon reinigers onderscheiden zich door:

 • Het gebruik van een lage ultrasoon frequentie van 28 khz is zeer effectief bij zware vervuiling!
 • Digitaal gegenereerde sinusgolf, hierdoor is synchronisatie mogelijk waardoor een nog krachtigere cavitatie wordt bereikt en een zeer hoog energie-rendement van 95%.
 • Door bovenstaande i.c.m. gepatendeerde geluidsisolatie (ARF) is het mogelijk om het geluidsnivo van een gesloten ultrasoon reiniger onder de 78 dba te houden.
 • Zeer goede thermische isolatie 70mm. van hoogwaardig isolatiemateriaal zorgt voor laag energieverlies en een prettige werkomgeving.
 • De UltraTecno ultrasoon reiniger heeft std. een hoog wattage per liter, maar dit kan ook klantspecifiek bepaald worden.
 • De transducers (tweeters) en aansturing worden door UltraTecno zelf ontworpen, gebouwd en getest.
 • Alle transducers zijn geïntegreerd in de wanden van de ultrasoon reiniger en gaat dus niet ten koste van de bruikbare werkruimte en zijn goed beschermd tegen beschadiging.
 • Verwachte levensduur van de transducers bij dagelijks gebruik is 12 tot 15 jaar en de vervanging van de std. 1.000 Watt elementen is eenvoudig.
 • Exclusief en gepatendeerd Laminar Flow System (LFS). Al het losgekomen drijvend vuil, zoals olie en vetten, maar ook verf wordt in de autocyclus afgevoerd zodat het schone werkstuk door een schoon vloeistofoppervlak het bad verlaat.
 • De ultrasoon reiniger is volledig van RVS.
 • Elke ultrasoon reiniger kan worden voorzien van een hybride verwarming.
 • Bediening door 7” touchscreen i.c.m. een PLC met vele mogelijkheden, b.v. het automatisch opstarten van een schoonmaakcyclus, maar houd ook het energieverbruik van de ultrasoon reiniger bij per cyclus.
 • Ultratecno is Veritas Iso 9001 gecertificeerd.

Hoe werken ultrasoon reinigers

Cavitatie
Ultrasoundgolven produceren een fysiek fenomeen dat bekend staat als cavitatie. Het zorgt voor de nodige fysieke actie om vuil van onderdelen te verwijderen. Miljoenen microscopische gasbellen (minder dan 1 μm) worden gegenereerd en gecomprimeerd totdat ze imploderen, waardoor enorme hoeveelheden energie vrijkomen.

Tijdens de implosie worden op zeer local niveau temperaturen van meer dan 4500 ºC en drukken tot 3000 atm. bereikt.
Het resultaat is een micro-poets / fenomeen met een zeer hoge frequentie (meer dan 20.000 keer per seconde), erg handig voor het reinigen van onderdelen.

In de praktijk
De tank van de ultrasoon reiniger wordt gevuld met water en 5 – 10% zeep met hoge of lage ph-waarde, afhankelijk van het type vervuiling, waarna dit op een temperatuur wordt gebracht van 40 tot 80 gr.
De temperatuur heeft 2 functies: 1; het losse en zachte vuil komt los en 2; het verlaagd de dampspanning van de vloeistof zodat cavitatie mogelijk wordt. Door dit bad wordt een geluidsgolf gestuurd, in ons geval 28 khz.
Deze sinus “duwt en trekt” daar waar een hard oppervlak wordt geraakt, deze trekkende beweging (het wisselen van de sinus) geeft lokaal een onderdruk hetgeen resulteert in kleine vacuumbelletjes. Deze vacuumbelletjes hebben een levensduur van een halve cyclus en zullen ”imploderen”. Deze implosiekracht (cavitatie) tegen het harde oppervlak is de reinigende werking van ultrasoon reinigen. De lagere frequentie van 28 khz. geeft een langere opbouwtijd van de vacuumbel, waardoor deze groter wordt dan bij hogere frequenties en dus beter schoonmaakt. Van hogere frequenties tot bv. 400 Khz wordt gebruik gemaakt bij het ultrasoon reinigen van kwetsbare delen en fijne vervuiling zoals optiek en elektronica.

Uit bovenstaande blijkt dat ultrasoon reinigen het meest effectief is om “harde” vervuiling van een harde ondergrond te scheiden. Het wordt ook wel zandstralen zonder zand genoemd, bij de juist gekozen vermogens en frequentie wordt het oppervlak niet aangetast of aangeraakt. Het is daarmee o.a. zeer geschikt om kwetsbare mallen in de kunststof spuitgiet industrie te reinigen.

Toepassingen voor Ultrasoon reinigers

Alhoewel de ultrasoon reiniger al langer wordt toegepast en een oude techniek is in grote industriële bedrijven, heeft zich hetzelfde effect voorgedaan als bij computers: de techniek is sterk verbeterd en de prijs is zover gezakt dat het nu in bereik komt van reguliere werkplaatsen en kleinere industrieën.

Wij maken dan ook onderscheidt tussen de oude energieslurpende analoogsystemen, die vanwege warmte en geluidsuitstoot meestal in een aparte ruimte werden geplaatst, vaak een zelfgebouwde tank met losse hangende elementen, (erg storingsgevoelig) en de laatste generatie geïntegreerde ultrasoon reinigings systemen zoals deze door UltraTecno worden gebouwd.

De UltraTecno ultrasoon reiniger maakt gebruik van een lage ultrasoon frequentie van 28 Khz, deze frequentie is geschikt voor het schoonmaken, ontvetten, ontkolen, ontlakken, ontkalken en ontroesten van zwaardere vervuilingen zoals:

 • scheepsmotoren, transmissies, lieren
 • warmtewisselaars
 • spuitgietmallen
 • drukrollen van drukkerijen
 • industrieële verspanende processen

Afhankelijk van de wensen van de klant kan er gekozen worden voor een “single stage” of “multi stage” ultrasoon reiniger.
Deze meerder stappen kunnen bestaan uit:

 • ultrasoon reinigen in één of 2 baden
 • spoelen met normaal water
 • spoelen met demi-water (met filtering)
 • drogen
 • conserveren

Voor en na situaties in de Reparatie en revisie sector

Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger

Voor en na situaties bij het Spuitgieten van kunststof

Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger

Multistage ultrasoon reiniger

Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger
Ultrasoon reiniger

Voor meer informatie over de Ultratecno ultrasoon reinigers kunt u contact opnemen met FijnTechniek Fijnaart.
Tel. 0168 464 461 of stuur een e-mail naar info@ftf.nl